About me
I'm Ann Elisabeth. I'm from Norway. I do videos on tech, reviews, handbags, hauls, travel.Thailand for første gang? En liste

Først postet Sunday, July 17th, 2011, oppdatert 30 april 2017

Jeg dro til Thailand for første gang november 2010. Det var en tur på 60 dager. Siden har jeg vært der tre ganger til, hver gang ca 60 dager. Sist nå fra januar 2017. Jeg dro til Pattaya, hvor fetteren min har bodd lenge. Her er diverse ting jeg synes er greit å tenke på før man drar (vinter, i Pattaya eller tilsvarende klima):

Du kommer til å svette HELE tiden, unntatt i air-condition. Det er varmt nesten overalt, med disse unntakene: 7-eleven (finnes overalt) er iskalde, og nyere kjøpesentre er kalde i forhold til ute-temperatur. Inne-restauranter kan trekke og være kalde - alt i forhold til utetemperatur. Avhengig av sjåfør: Biler kan være kalde. Hotellrommet kan ha dårlig justert air condition. Myggen er både plagsom og i noen tilfeller farlig om kvelden. Temperaturen varierer i løpet av året. Sjekk hvordan været pleier å være der du har tenkt å dra på den tiden du skal dra.

Klær:

Om vinteren kan huden bli brent inntil 14:30-15:00 på ettermiddagen. Og den kan bli brent fort, så juster med klær eller solkrem om du er ute midt på dagen. Se video om klær jeg pakker (engelsk)

  • T-skjorter - bommull, unngå tykk gummiert trykk, da blir du KJEMPESVETT. Tenk på det når du handler der borte.
  • Treningstøy - teknisk tøy, det tynneste og mest perforerte du finner av skjorter. Tekniske skjorter finnes i så mange tykkelser og varianter, så veldig viktig å se nøye på. På Premium Outlet ved siden av Outlet Mall like ved Pattaya har de Adidas og Nike butikker mm. Men størrelsene VAR asiatiske (i 2017 hadde Adidas plutselig Europeiske størrelser. PRØV). Før regnet jeg med en størrelse større enn jeg bruker i Norge i Adidas. Nå vil jeg heller si: Størrelser varierer så mye at du uansett må prøve. Obs: Jeg fant at selv om treningsskjorter var utmerket i kjøpesentre, ble det litt for varmt i sola. Bedre med tynn bommull som blir våt der. Mindre fare for bli for varm.
  • Tights - jeg brukte utelukkende tynne bommulstights på kvelden. Med eller uten sleng. Årsak: Mygg. For meg holdt det, men jeg har hørt noen oppleve at de stikker gjennom tightsen. Det kan komme an på overflatetemperatur på huden. Pass på glippen mellom tightsen og sokkene. Det var godt utvalg av tights på markeder og sjapper da jeg var der. For lenge siden var det godt utvalg i Norge av disse tightsene. Sist jeg sjekket hadde de bommull/viscose blanding i Norge.
  • Tynn bommullsjakke. Jeg er frossen av meg, så jeg hadde den med i bilen og brukte den om air conditioningen ble for plagsom. I 2017 fant jeg ut at jeg ble gjennomvåt i kjøpesentrene, med mindre jeg brukte treningsskjorte med pashmina (ull sjal) over. Kjøpte pashmina på en liten stand i nærheten av matbutikken på Central Festival. De på gata for 100 baht er ikke særlig gode. Er du ikke så kald som meg, klarer du deg med skjorta.
  • Undertøy og bikini - ta med fra Norge, med mindre du er bitteliten og kjempetynn. Husk at Thailandske kvinner ikke bare er tynne (men selv de begynner å slite med moderne matkultur), men de er i en annen skala enn oss nordboere (de få som er like høye som oss er som regel Katoy), så bh'er er trolig vanskelig å få tak i for de fleste. Derimot finnes det shorts (av typen avkuttede bukser) i ALLE størrelser. Mange gamle, feite menn der nede. Du finner dem på markedet eller Mike Shopping Mall, og mange andre steder.
  • Sko: De fleste går med sandaler eller slippers. Uten sokker. Om du som meg foretrekker joggesko, ta med sokker eller kjøp der. Jeg tok med to sett joggesko. De tette vanlige ble stående ubrukt etter en stund, og jeg brukte bare ClimaCool sko - de er lette og har lufting overalt. Badesko: Om du bruker badesko (anbefales i svømmebassenger for å beskytte mot fotvorter, og på stranden for å beskytte føttene mot sår), kan du finne de for ca samme pris som i Norge (Obs, Coop, Europris) på Decathlon.
  • Ta gjerne med UV-beskyttelsesklær, både for liten og stor - de finner du for barna flere steder i Norge, og på ebay for voksne (søk etter rash guard, uv-suit, rash vest). Nå finnes de også på Decathlon for bra priser, men jeg fant ikke bukser. Bruker du slike slipper du bruke så mye solkrem når du er i vannet. Husk også at Thaier liker å svømme med alle klærne på, men at i svømmebassenger er bare badetøy tillatt. Så du ser IKKE rar ut med uv-beskyttelse på. Nå har Decathlon også klær for "hiking" med solbeskyttelse.

Prisnivå og shopping:

Først et ord om penger: Ta ut via VISA debet kort på automat der nede - men mye om gangen - gebyr. Ingen vits i å satse på å bruke kredittkort i butikker og sånt (det gjøres så sjelden selv på Tesco Lotus at det rett og slett ikke fungerte en gang jeg var bak en kortbruker i køen, grrr) - og ikke mulig på marked.

I utgangspunktet - mat er billig. Alt annet er samme pris eller dyrere enn i Norge. Og det er dårligere utvalg der enn i Norge. Mat på restauranter er billig, med mindre du går på typiske turiststeder. Steder thaier går er KJEMPEBILLIG, men de er ofte gjemt unna steder hvor turister ikke finner dem.

Jeg brukte mye tid på Tukcom, teknologiens høyborg i Pattaya. Med mindre du trenger noe der og da - glem det, unntatt for å kikke - ganske fascinerende sted. Skal du ha en copy-phone (2011: tenk deg en telefon som er til forveksling lik Iphone eller Nokia N8, men har kjempedårlig kamera, kjører Windows CE og batteriet varer kanskje en dag, med lett bruk), er det Tukcom eller ebay. Hva som kan være bryet verdt: Neopren "jakker" for laptoper og gummi-deksler til mobiler etc - de er billigere på Ebay, men kan allikevel være noe. Mobildeksler finner du på markeder også.

Markeder er noe av det morsomste der nede. Det er underholdning i seg selv. Men vær obs - kvalitet er varierende, og du får garantert dårligere pris enn en thai. Og EN ting du MÅ huske: Kjøp IKKE kosmetikk på markeder! Det er falske greier med Mac eller Bobby Brown merking på. Uten unntak. Skal du ha noe som er bra og ikke tilgjengelig her - prøv Oriental Princess (ved Big C). Sjekk også Boots (ja, samme kjede som i Norge, men med annet utvalg, selv om noen produkter selges begge steder) og butikker i for eksempel Central Festival (på Pattaya Beach Road). De har også Body Shop der nede. Utvalget er anderledes enn i Norge i de fleste merker. Det finnes en del butikker med ekte varer på Central Festival. Koreanske merker, og thailandske merker og butikker.

Ta med ansiktskremer hjemmefra, eller beregn å bruke tid på å finne noe som ikke bleker huden. Kjempeviktig! Thaiene er besatt av å se så hvite som mulig ut, så kremene deres egner seg ikke for oss. Du finner passende ting på Body Shop og Boots, men selv der må du være veldig obs.

Ta med anti-perspirant hjemmefra. Det de har der funker ikke noe særlig. Visstnok foretrekker fastboende europeere Vaseline sin (den ser ut til å ha gått ut. En vanlig norsk en funket fint i 2017). Alternativt en Nivea for menn som de kjøper der borte - men fant aldri ut hvilken. Om du trenger å barbere leggene, kjøp alt der nede. Engangsgreier til grei pris.

Hår: Det tok en evighet før håret mitt tørket (inne, med for lite luftgjennomstrøming), så jeg fant fort ut at jeg trengte hårføner. Senere år fant jeg ut at vinden er nødvendig for at håret skal tørke - inne eller ute. Eller hårføner.

Vitaminer, Mineraler og medisiner:

Ta med hjemmefra. Vitaminer og mineraler er nesten umulig å få tak i der nede. Thaier smugler gjerne med seg fra utlandet til venner som vil ha det der borte. Medisiner - tenk på at de er KJEMPESTRENGE med medisiner. Hovedregel - ta med resept for å bevise at du faktisk er blitt foreskrevet dette.

Sukkerfrie halspastiller og nesedråper er lett å få tak i der nede. Så for en enkel forkjølelse trenger du ikke ta med noe hjemmefra. De som jobber i apoteker har som regel bedre engelskkunnskaper enn noen andre. Men jeg tar med Monolaurin kjøpt på iHerb. Muligheten for dengue feber er ikke å spøke med, og Monolaurin tar knekken på de fleste virus.

Teknologi:

Skaff deg SIM-kort med en gang. Koster nesten ingenting (10 kroner for selve SIM? Og se på flyplassen - de gir iblant bort SIM-kortene). I 2017 brukte jeg DTAC med min norske 4G telefon (Huawei Honor 5x). Jeg hadde 4G nesten overalt, bortsett fra langt ute på landet. Der hadde jeg ikke dekning, men de som hadde AIS hadde dekning. Det brukes forskjellige frekvenser avhengig av leverandør og hva du velger kommer an på hvor du skal og hva som er kompatibelt med din telefon. En ny norsk 4G telefon funker altså utmerket i mer sentrale strøk med DTAC. Jeg anbefalte før en gammel Nokia. Det går snart ikke lenger. Dual SIM smartphone er nok ideelt, sånn som jeg hadde.

Wifi nesten overalt - Har du True SIM-kort kan du kjøpe tilgang for 100 baht måneden (sist jeg sjekket). Stort sett basestasjoner der det er 7 Eleven, men ikke alltid så bra hastighet, og virker ikke alltid. Du kan også kjøpe tilgang til 4G på DTAC for 19 baht per dag, eller mer per uke. KFC har gratis wifi, men du må oppgi passnummer.

Har du med laptop, vurder en laptopkjøler med vifte til å sette under om den er gammel og mye støv i den (med mindre du bare bruker den i kald air condition). Fantes billigere enn i Norge på Tukcom eller Tesco Lotus, bla. (for noen år siden. Ikke sjekket i 2017. Laptopen jeg hadde var kald nok selv uten AC)

Bading:

Sjøen er ganske varm i november, og blir stadig kaldere utover i januar (men forskjell fra år til år. Noen år er den varm i januar og kaldere i februar. Noen badebassenger blir kaldere utover - og jo lenger du er der, jo kaldere vil vannet føles fordi du blir vant med varmen.

Du finner snorkler og annet utstyr på Outlet Mall og i sjapper langs med Beach Road, spesielt i Jomtien. Og Decathlon har en spennnende snorkelmaske.

BTW, Jomtien Beach er finere og renere enn Pattaya Beach, men skal være noe utslipp av kloakk. Det er endel bølger, og vannet er grumsete - begge steder. Skal du ha klart vann, dra til Koh Samui på le-siden. Eller bruk basseng. Jeg unngår å få vann i munnen eller i øynene på stranda.

Kommunikasjon - eller, komme seg rundt.

Om du kan, bruk baht buss. Sjekk på forhånd hvor de går, og planlegg i forhold til det. Du kan også leie baht-buss hjem fra f.eks. Tesco Lotus. De har venstrekjøring, og trafikken er ekstrem. Ikke kjør bil selv om du kan unngå det. Pattaya har rusjtid mesteparten av døgnet på den tiden av året. Bor du litt dumt til kan du leie motorsykkel om du har lappen (bor du i Thailand kan du lett ta lappen). Du kan også leie vanlig sykkel. Jeg kjøpte egen sykkel i 2017 (se video), som jeg har parkert innendørs for bruk et annet år.

Klimaet:

Det er varmt. Rundt 30 grader hele tiden (men har vært under 20 grader iblant. Da føles det iskaldt). Og fuktig, men varierende på vinteren. Noen ganger altfor tørt for min smak - men veldig tørt i forhold til resten av året der borte. Regn med å være våt av svette hele tiden. Det gjør at du må ta noen forhåndsregler du kanske aldri har tenkt på. Visse steder bør holdes litt tørrere og mer luftige enn hva som er nødvendig i Norge. De har talkum til salgs nesten overalt. Rosa bokser av merket Johnson and Johnson. Alternativt bruk kokosolje. Det er soppdrepende og gir bittelitt SPF.

Pattaya føles varmere enn Jomtien pga av eksos og betong. Langs med vannet stryker vinden selv på stille dager. Der vil det ofte også føles myggfritt.

Venner der nede anbefaler at man unngår air-condition mest mulig - noen dager kan du kanskje ha gjennomtrekk, andre dager kan en vifte hjelpe. De fleste av oss nordboere vil nok bruke air-condition om natten iallefall, men jeg syntes det var vanskelig å finne ut av riktig temperatur. 2017: De to siste gangene har jeg ikke slått på air condition en eneste gang. Har hatt leilighet med gjennomtrekk, myggnetting og takvifter. Vanskelig å finne sånne leiligheter der, men jeg hater air condition og tåler varmen, så det er absolutt å foretrekke.

Avsluttende tanker:

Jeg ble fortalt at alle som solgte noe kunne engelsk, iallefall i Pattaya. Jug og bedrag - mange kan noen få ord, men ikke alle. Du klarer deg stort sett bedre om du er dårlig i engelsk enn om du er god. Regn med å bruke fingrene mye. Jeg pleide å bruke fingrene for å peke og så angi antall når jeg skulle kjøpe noe, i tillegg til å snakke. De pleier å bruke kalkulator for å vise deg prisene, for å unngå språkproblemer. Det er allikevel sjelden det blir problemer. Om du lærer deg de spesifikke engelske ordene alle bruker, vil du klare deg mye bedre enn om du snakker flytende engelsk. For mange ord funker ikke. Du må begrense ordflommen, og bruke de riktige (ikke alltid logiske) ordene. Jeg la opp en oversettelsesapp på telefonen. Eneste måten å forklare hva jeg ønsket om jeg var alene og skulle ha noe uvanlig i en butikk.

God Tur!

Ads